با افزایش تقاضا برای استفاده از خودروهای برقی نیاز به وجود زیرساختهای شارژ قابل اطمینان و کارآمد نیز بیشتر میشود. راهکارهای شارژ خانگی خودروهای برقی نقشی حیاتی در تسهیل مالکیت یکپارچه خودروهای برقی ایفا میکنند و باعث میشوند تا گزینهای کارآمد و آسان برای تامین سوخت این خودروها در دسترس افراد قرار بگیرد. این مطلب با هدف پرداختن به اهمیت شارژر خانگی و نکات مهم در استفاده از این نوع شارژر آماده شده است تا به افراد کمک کند تصمیمات آگاهانهای بگیرند و چشمانداز خودروهای بدون آلایندگی بهبود یابد.
سطوح مختلف شارژ خودروهای برقی
برای آشنایی با شارژ خانگی خودروهای برقی باید اول با انواع سطوح شارژ آشنایی پیدا کرد. سطوح مختلف شارژ هرکدام برای کانکتورها و مدلهای مختلفی از شارژر به وجود آمدهاند که در ادامه به معرفی هرکدام میپردازیم.
شارژر سطح ۱
شارژ سطح ۱ با وصل کردن خودروی برقی به یک پریز برق استاندارد، خودرو را شارژ میکند.مثل شارژر پرتابل یا قابل حمل مپنا، هرکجا که باشید، با وصل کردن خودرو به یک پریز دیواری معمولی که حدود ۲.۳ کیلووات انرژی تولید میکند، میتوانید انرژی مورد نیاز خودروی خود را تامین کنید. لازم به ذکر است که شارژر سطح ۱ کندترین راه برای شارژ خودروی برقی به شمار میرود و باید مدت زمان زیادی را به شارژ اختصاص دهید.
شارژر سطح ۲
ایستگاههای شارژ اختصاصی از شارژر سطح ۲ استفاده میکنند که ممکن است روی دیوار یا روی زمین نصب شود. ایستگاههایی که از شارژر سطح ۲ استفاده میکنند، خودرو را با جریان متناوب یا AC شارژ میکنند و توان خروجی آنها بین ۳.۴ تا ۲۲ کیلووات است. این شارژرها میتوانند در منازل، پارکینگهای عمومی یا محل کار و مرکزهای خرید نیز نصب شوند.
به دلیل دسترسی به طیف وسیعی از گزینههای شارژ هوشمند، اتصال و ویژگیهای ایمنی که شارژرهای AC سطح ۲ ارائه میدهند، بسیاری از دارندگان خودروهای برقی با خرید یک ایستگاه شارژ AC دسترسی آسانتری را برای شارژ خودروی خود فراهم میسازند.
شارژر سطح ۳
شارژر سطح ۳ که به عنوان شارژر DC یا سریع نیز شناخته میشود و در ایستگاههای شارژ مورد استفاده قرار میگیرد، با جریان مستقیم برق، خودروهای برقی را شارژ میکند. این به شارژرهای سطح ۳ اجازه میدهد تا بدون تبدیل جریان متناوب به مستقیم، خودروی برقی را شارژ کنند و برق DC را مستقیما به باتری منتقل کنند. به همین دلیل ایستگاههای شارژ سطح ۳ میتوانند انرژی بسیار بیشتری را در زمان کمتری تحویل بدهند و برای زمانهایی که نیاز به شارژ سریع خودرو است، ایدهآل به شمار میروند. زمان شارژ بین خودروهای مختلف و خروجیهای برق مختلف، متفاوت است اما به طور کلی میتوان گفت که شارژرهای سطح ۳ میتوانند در چند دقیقه خودرو را به مقدار قابل توجهی شارژ کنند.
برای مثال با شارژرهای سطح ۳ خودروی برقی نبکا ET5 قادر است در مدت زمان ۳۵ دقیقه، شارژ خود را از ۲۰ به ۷۰ درصد برساند.
نکات راه اندازی زیرساخت شارژ خودروی برقی در خانه
در فرآیند نصب زیرساخت شارژ در خانه برای شارژ خودروی برقی باید چند نکته مهم رعایت شود که در ادامه به آنها میپردازیم.
- قدم اول برای انجام این کار، ارزیابی ظرفیت سیستم الکتریکی است. در این فرآیند، ظرفیت سیستم الکتریکی موجود برای تطبیق بار اضافی و اطمینان از سازگاری با تجهیزات شارژ خودروی برقی، مورد بررسی قرار میگیرد.
- نصب یک شارژر اختصاصی خانگی باید توسط متخصصان واجد شرایط انجام شود تا از عملکرد آن و ایمنی مطلوب اطمینان حاصل شود.
- انتخاب شارژر مناسب میان سطح ۱ یا ۲ به تجهیزات مورد نیاز شما، عواملی مثل سرعت شارژ، راحتی و بودجه شما بستگی دارد. اما توصیه ما به شما این است که در کنار شارژر سطح ۲، یک شارژر سطح ۱ نیز در خودرو نگهداری کنید تا در زمانهای اضطراری بتوانید از آنها استفاده کنید.
- برای تصمیمگیری میان نصب شارژر در داخل یا خارج از منزل، باید عواملی مثل حفاظت از آبوهوا، دسترسی و فضای موجود را در نظر بگیرید تا از مواردی مثل طول عمر و عملکرد ایستگاه شارژ اطمینان حاصل شود.
مراحل شارژ خودروی برقی در خانه
- اولین مرحله برای شارژ خودروی برقی در منزل این است که از پارک خودرو در محل مناسب و نزدیک به شارژر مطمئن شوید و سپس دریچه شارژ خودرو را باز کنید.
- برای انتخاب سطح شارژ و کانکتور مناسب برای خودروهای برقی، به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کنید و سازگاری کانکتور را با مشخصات تجهیزات شارژ مورد بررسی قرار دهید. انجام این کار باعث میشود تا از ایمن بودن فرآیند شارژ اطمینان حاصل کنید.
- پس از مطمئن شدن از ایمن بودن اتصال به پورت شارژ خودرو و سالم بودن سیمها، کانکتورها و کابل شارژ، فرآیند شارژ را آغاز کنید.
- فرآیند شارژ را زیر نظر داشته باشید. از نمایشگر روی داشبورد خودرو یا از طریق اپلیکیشنی که برای ایجاد اتصال میان شارژر و خودروی برقی شما طراحی شده میتوانید وضعیت شارژ، زمان باقیمانده و سطح شارژ را نظارت کنید و مطمئن شوید که این فرآیند بدون مشکل در حال انجام است. برای مثال برای شارژ خودروی برقی نبکا ET5 با شارژرهای مپنا از طریق اپلیکیشن مخصوص مپنا قابل انجام هستند که از طریق این لینک میتوانید آن را دانلود کنید.
- ایمنی در فرآیند شارژ را در اولویت قرار دهید. به طور مرتب کابلها و کانکتورهای شارژ را بررسی کنید تا در صورت مشاهده هرگونه ساییدگی یا آسیب، اقدامات لازم را انجام دهید. نکته مهم دیگری که باید به آن توجه کنید این است که مطمئن شوید محل شارژ خودرو به خوبی تهویه میشود و هوا در این محیط در جریان است تا بتوانید شارژی ایمن را در خانه تجربه کنید.
نکات عیب یابی مشکلات رایج شارژرهای خانگی خودروهای برقی
- هنگام مواجهه با خطاهای شارژر، ابتدا صفحه نمایش یا رابط شارژر را برای پیامهای خطا یا نوتیفیکیشنها بررسی کنید. شروع مجدد فرآیند شارژ یا تنظیم مجدد شارژر ممکن است مشکلات جزئی را حل کند. اما اگر مشکلات همچنان ادامه داشته باشند، برای مراحل عیبیابی به دفترچه راهنمای کاربر شارژر مراجعه کنید یا برای راهنمایی گرفتن، با پشتیبانی تماس بگیرید.
- پیشتر اشاره کردیم که بررسی منظم کابل شارژ و کانکتورها اهمیت بسیاری دارد. اما علاوه بر این، مطمئن شوید که درگاه شارژ خودرو تمیز و بدون زباله است. اگر خودرو شارژ نشد، سعی کنید فرآیند شارژ را دوباره شروع کنید یا در صورت امکان، از کابل یا شارژر دیگری استفاده کنید.
- مشکلات مرتبط با منبع تغذیه را میتوانید با بررسی ایمن بودن و درست بودن اتصال و عدم وجود بار اضافی برطرف کنید. فیوزهای سوخت در تابلو برق خانه را چک کنید و همچنین مطمئن شوید که شارژر شما ولتاژ و جریان کافی را از منبع برق دریافت میکند. اگر مشکلات این چنینی ادامه داشت، برای ارزیابی و رفع مشکل با یک متخصص مشورت کنید.
شارژ خودروی برقی در منزل
با توجه به این که درصد بسیاری از رانندگان خودروهای برقی به طور منظم خودروی خود را در خانه شارژ میکنند، شارژرهای خانگی محبوبترین مکان شارژ به شمار میروند. چرا که دارندگان این خودروها میتوانند به راحتی با یک خودروی شارژ شده در خانه بیدار شوند و روز خود را بدون نیاز به مراجعه به ایستگاههای شارژ سپری کنند و در نهایت هزینه برق مصرفی را با نرخ برق خانگی بپردازند.