در حال حاضر خودروهای بسیاری از سیستم اطلاعات و سرگرمی برخوردارند. این سیستم توسط نمایشگری که در خودرو تعبیه شده، اطلاعات موردنیاز را به راننده انتقال میدهد و برای استفادههایی مثل پخش موسیقی نیز کاربردی است. اما بسیاری از اوقات راننده متمرکزشدن روی این نمایشگر، تسلط خود را بر جاده از دست میدهد و این اتفاق منجر به اتفاقات ناگواری میگردد. به همین دلیل پیشبینی میشود که در آینده نمایشگرهای هدزآپ جایگزین این نمایشگرها شوند.
نمایشگرهای هدزآپ یا heads-up displays که به اختصار آنها را (HUD) مینامند، ارائه اطلاعات موردنیاز هنگام رانندگی را بدون منحرف کردن توجه رانندگان از جاده، انجام میدهد. این نمایشگرها اطلاعاتی مانند سرعت، جهت ناوبری و وضعیت خودرو را بر روی شیشه جلو نشان میدهند تا ایمنی و راحتی هنگام رانندگی افزایش بیابد.
افزایش استفاده از فناوریهای مرتبط با اطلاعات و سرگرمی باعث شده رانندگان مجبور شوند نگاه خود را از جاده منحرف کنند تا به نمایشگر اطلاعات مرکزی در خودرو نگاه کنند و این اتفاق منجر به تصادفات جادهای بسیاری در طول سالها شده است. HUDها تصاویر را مستقیما در محدوده دید راننده ارائه میدهند تا هنگام انتخاب موسیقی یا نگاه کردن به سیستم مسیریابی، همچنان بتوانند بر جاده مسلط باشند.
در این مطلب نحوه کارکرد این سیستمها را به طور مفصل بررسی خواهیم کرد و از تاثیر آنها بر تحول صنعت خودرو خواهیم گفت.
نمایشگرهای هولوگرافیک چگونه کار میکنند؟
نمایشگرهای هولوگرافیک با استفاده از نور، طرحهای ریز دوبعدی ایجاد میکنند که شدت و فاز را میگیرد و زمانی که پرتوهای لیزری حساس به نور قطع میشوند، الگوی تداخلی ایجاد میکنند. این الگو حاوی دادههایی است که برای بازسازی یک تصور سهبعدی مورد نیاز است.
نمایشگرهای هولوگرافیک مزایای فراوانی ارائه میدهند که باعث پذیرش این فناوری در صنایع مختلف برای کاربردهای متفاوتی شده است. در حال حاضر این سیستم در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از این کاربردها شامل کنسرتهای هولوگرافیک، بازیهای AR (واقعیت افزوده)، تصویربرداری پزشکی، نمایش محصولات و تبلیغات، آزمایشگاههای مجازی و… است.
مزایای نمایشگر هولوگرافیک نسبت به نمایشگرهای سنتی
- نمایشگرهای هولوگرافیک تصاویر سهبعدی واقعی را به راننده ارائه میدهند و جزئیات را با دقت بیشتر منتقل میکنند. این مزیت برای تجسم دادههای پیچیده بسیار کاربردی است. علاوه بر این، وجود تصاویر سهبعدی امکان تجربه دیدن تصویر از زوایای مختلف را فراهم میسازد.
- این نمایشگرها اطلاعات ضروری را مستقیما در میدان دید راننده ارائه میدهند و نیاز به برداشتن چشم از جاده را به حداقل میرسانند. چنین سیستمی باعث میشود تا حواسپرتی و کاهش تسلط بر جاده کاهش بیابد و شرایط رانندگی ایمنتری به وجود بیاید.
- با نمایش اطلاعات به طور مستقیم بر روی شیشه جلو یا در میدان دید راننده، نمایشگرهای هولوگرافیک میتوانند آگاهی راننده از موقعیت را افزایش دهند و فواصل با نقاط، اشیا و موانع موجود در جاده را به راحتی محاسبه کنند.
- HUDهای هولوگرافیک با ترجیحات راننده و شرایط خاص رانندگی تطبیقپذیری دارند و رانندگان میتوانند اطلاعات نمایش داده شده مثل مسیرهای ناوبری، سرعت و وضعیت خودرو، بهینهسازی رابط با توجه به نیازهای خود را شخصیسازی کنند تا تجربه کلی رانندگی و ایمنی را بهبود ببخشند.
تاریخچه HUD ها در خودروها
تکامل نمایشگرهای هدزآپ یا HUD ها در خودروها به صنعت هوانوردی بازمیگردد. این نمایشگرها در ابتدا برای ارائه اطلاعات ضروری به خلبانان، بدون نیاز به نگاه کردن به کابین خلبان، ساخته شدند. در صنعت خودرو، جنرال موتورز اواخر دهه ۱۹۸۰ یکی از اولین سیستمهای HUD ها در خودرو را معرفی کرد که بر نمایش اطلاعات اولیهای مثل سرعت خودرو و جهت مسیریابی روی شیشه جلو متمرکز بود. در طول سالها و با پیشرفت فناوری، ویژگیهای بیشتری از جمله راهنمای مسیریابی، نشانگرهای وضعیت خودرو و حتی عناصر واقعیت افزوده به این سیستم اضافه شده است تا رانندگان بتوانند بهتر و راحتتر نسبت به موقعیت خود آگاهی داشته باشند.
چالش ها و محدودیت های فعلی فناوری HUD
علیرغم پیشرفتهایی که در این فناوری اتفاق افتاده، همچنان محدودیتها و چالشهای بسیاری برای افزایش پذیرش آن در جهان وجود دارد. یکی از این چالشها میدان دید محدود HUDها است که باعث میشود مقدار اطلاعاتی که بدون ایجاد مانع در دید راننده نمایش داده میشود، محدود شود. علاوه بر این، سیستمهای HUD اغلب ممکن است عملکردشان تحت تاثیر عواملی مثل تابش نور خورشید یا انعکاس شیشه جلو، کاهش بیابد.
چالش بعدی که باعث میشود پذیرش گسترده این فناوری سرعت کمتری داشته باشد، هزینههای مربوط به اجرای سیستمهای پیشرفته HUD است که در حال حاضر هزینه بسیاری را میطلبد.
پیش بینی ها برای پذیرش HUD های هولوگرافیک در صنعت خودرو
ادغام سیستم HUD در خودروها فرصتهای جدیدی را برای بهبود تجربه رانندگی فراهم میسازد. نمایشگرهای هدزآپ هولوگرافیک با پخش اطلاعات لازم بر روی شیشه خودرو، انقلابی در نحوه تعامل رانندگان با سیستم اطلاعاتی خودرو خواهند بود. در حال حاضر این سیستمها محدود به وسایل نقلیه بسیار پیشرفته هستند اما پیشبینی میشود که HUDهای هولوگرافیک با کاهش هزینههای تولید و افزایش تقاضای مصرفکنندگان، گستردهتر شوند. با استفاده از چنین سیستمهای پیشرفتهای میتوان به افزایش ایمنی در رانندگی دستیابی پیدا کرد. از این طریق که حواسپرتی حین رانندگی را به حداقل رساند و دسترسی یکپارچه به اطلاعات ضروری را برای رانندگان فراهم ساخت.
ادغام نمایشگرهای هولوگرافیک در خودروهای برقی
ادغام HUDهای هولوگرافیک در خودروهای برقی نشاندهنده گامی مهم در تکامل مداوم رابطهای کاربری خودرو است. خودروهای برقی که به نوآوری و پیشرفت مداوم در فناوری خود تاکید دارند، با استفاده از این فناوری میتوانند میزان پذیرش گسترده حملونقل پایدار را افزایش دهند و استانداردهای جدیدی را در طراحی و عملکرد خودروها در آینده، به وجود بیاورند. هرچند که این اتفاق نیازمند غلبه بر محدودیتها و چالشهای بسیاری است. اما در صورتی که این یکپارچهسازی فناوریهای پیشرفته نمایشگرها با خودروهای برقی به تولید گسترده برسد، شاهد عصر جدیدی خواهیم بود که با نوآوری و پایداری، آینده حملونقل را به زیبایی هرچه تمامتر به تصویر میکشد.
نمایشگرهای هولوگرافیک، تحولی در آینده صنعت خودرو
ادغام فناوریهای نمایشگر پیشرفته از جمله HUDهای هولوگرافیک، این پتانسیل را دارد که تجربه راننده، ایمنی و طراحی خودرو را به طور موثری بهبود ببخشد. این نمایشگرها با ارائه اطلاعات به شیوه شهودی میتوانند آگاهی راننده از موقعیت را بهبود دهند و منجر به تقویت رفتارهای ایمن در رانندگی شوند. علاوه بر این، طراحی شیک و آیندهنگرانه HUDهای هولوگرافیک میتواند به افزایش جذابیت کلی خودروها کمک کند و با ترجیحات مصرفکنندگان برای ویژگیهای مدرن و پیشرفته، مطابقت داشته باشد. با این حال، تولیدکنندگان باید اطمینان حاصل کنند که چنین پیشرفتهایی ایمنی و طراحی ارگونومیک را در اولویت قرار میدهد تا هرگونه خطر احتمالی حاصل از حواسپرتی راننده کاهش بیابد. در نهایت، استفاده از فناوری نمایشگرهای هولوگرافیک در خودروها نشاندهنده راهکاری امیدوارکننده برای پیشرفت در فناوری صفحه نمایش خودرو، ارائه دید بهتر به راننده، عملکرد بهبودیافته و فراهمکردن ایمنی بیشتر برای راننده و سرنشینان خودرو در جاده است.