وسایل نقلیه خودران جهشی نوآورانه در بهبود ایمنی جادهها به شمار میروند. خودروهای دارای سیستم خودران نوید آیندهای را میدهند که در آن جادهها از همیشه ایمنتر هستند. ما در این مطلب امکانات و ویژگیهای سیستمهای خودران را بررسی میکنیم و به نقش این سیستمها در افزایش ایمنی جادهها میپردازیم. اما پیش از آن، با تعریف وسایل نقلیه خودران آشنا میشویم.
خودروی خودران چیست؟
وسایل نقلیه خودران یا بدون راننده، پیشرفتی قابل توجه و مهم در حملونقل به شمار میروند. این خودروها با تکیه بر فناوریهای پیچیده مثل سنسورها، دوربینها، سیستمهای رادار و الگوریتمهای هوش مصنوعی و بدون کنترل دائمی انسان کار میکنند. با استفاده از این فناوریها، خودروهای خودران میتوانند محیط خود را شناسایی کنند، تصمیمگیری کنند و بدون دخالت انسان در جادهها حرکت کنند.
خودروهای خودران در افزایش ایمنی چه نقشی دارند؟
خودروهای خودران راهکاری امیدوارکننده برای بهبود ایمنی جاده به شمار میروند. هدف استفاده از سیستمهای خودران در خودروها به حداقل رساندن خطای انسانی است که اغلب یکی از دلایل اصلی تصادف به شمار میرود. این سیستم از طریق توانایی خود در تجزیه و تحلیل شرایط جاده، پیشبیتی خطرات احتمالی و واکنش سریع، پتانسیل کاهش خطرات و ایجاد محیطی امنتر برای همه خودروها و افراد جاده را دارد.
ویژگیهای سیستم خودران
سیستمهای خودران ویژگیهای بسیاری دارند و ما در این قسمت برخی از این ویژگیها را توضیح میدهیم.
کروز کنترل تطبیقی (ACC)
این ویژگی سرعت خودرو را برای حفظ فاصلهای ایمن از دیگر خودروها تنظیم میکند.
نگهدارنده بین خطوط (LKA)
با خارج شدن خودرو از میان خطوط و حرکت بر خطوط روی جاده، مسیر فرمان را اصلاح میکند و خودرو را به مسیر برمیگرداند. این سیستم با نام دستیار حفظ مسیر نیز شناخته میشود.
ترمز اضطراری خودکار (AEB)
در صورت تشخیص برخورد احتمالی، ترمزها به طور خودکار برای جلوگیری از برخورد یا کاهش شدت آن فعال میشوند.
پارکینگ خودکار
این ویژگی خودروی شما را بدون هیچ زحمتی و با استفاده از سنسورها و دوربینهای متعدد پارک میکند.
دستیار ترافیک
دستیار ترافیک خودرو را قادر میسازد تا ترافیک را به طور مستقل مدیریت کند و بر روی حرکت فرمان، شتابگیری و ترمز نظارت کند.
مزایای سیستم خودران
وجود سیستم خودران در خودروها مزایای بسیاری را در اختیار راننده قرار میدهد که به طور کلی باعث افزایش ایمنی و راحتی در تجربه رانندگی میگردد. برخی از این مزایا شامل موارد زیر هستند:
فناوری حسگر
دوربینها مانند چشمهای خودرو عمل میکنند و دادههای بصری را برای شناسایی بهتر جاده و محیط اطراف ضبط میکنند. فناوری LiDAR نیز با استفاده از پالسهای لیزری نقشههای سهبعدی دقیق ایجاد میکنند و در موقعیتهایی که دید راننده کم است، آن را مورد استفاده قرار میدهند. علاوه بر اینها، سیستمهای راداری با انتشار امواج رادیویی، اشیا را ردیابی میکنند و اطلاعات موردنیاز را درباره فاصله، سرعت و حرکت آنها به راننده ارائه میدهند.
نظارت مستمر بر خودرو و جاده
سنسورها نمایی کامل از اطراف خودرو ارائه میدهند و با شناسایی نقاط کور، منجر به افزایش ایمنی میشوند. علاوه بر این، تجزیه و تحلیل مداوم اطلاعات دریافتشده به خودرو کمک میکند تا درباره جاده و خطرات احتمالی به روز بماند و امکان پاسخگویی سریع را فراهم کند. الگوریتمهای پیشرفته، ورودی دادههای مختلف را به طور مداوم بررسی میکنند تا برای جلوگیری از تصادف هرگونه اقدامات پیشگیرانه لازم را انجام دهند. سیستمهای خودران همچنین جریان ترافیک و رفتار خودروها را شناسایی میکنند تا خودرو را با شرایط جاده تطبیق دهند.
واکنش سریعتر
با حسگرها و پردازش سریع دادهها، خودرو قادر است فوراً به خطرات احتمالی واکنش نشان دهد و از تصادف جلوگیری کند. سیستم خودران در مقایسه با رانندگان انسانی سریعتر تصمیم میگیرد. این سیستم سرعت موقعیتها را ارزیابی میکند و با انتخاب بهترین اقدامات، رانندگی را در شرایط مختلف ایمنتر میسازد.
کاهش خطای انسانی
سیستمهای رانندگی پیشرفته با انجام برخی از وظایف رانندگی، اطمینان از هوشیاری مداوم راننده و کاهش احتمال تصادف ناشی از خستگی، تاثیر خستگی راننده بر فرآیند رانندگی را کاهش میدهند. همچنین با ویژگیهایی مثل هشدار خوابآلودگی راننده، موقعیتهایی که معمولا منجر به تصادف میشوند را به حداقل میرسانند و به حفظ تمرکز راننده حین رانندگی کمک میکنند.
رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی
این سیستمها تضمین میکنند که خودروها سرعت مجاز را حفظ میکنند و با رعایت علائم راهنمایی و رانندگی، خطر تصادفات ناشی از سرعت غیرمجاز، رد کردن چراغ قرمز یا … را کاهش میدهند. با افزایش قابلیتهای رانندگی سیستم خودران، احتمال رفتارهای پرخطر کاهش مییابد زیرا خودروها به شیوههای رانندگی ایمن پایبند خواهند بود و ایمنی کلی جاده نیز افزایش مییابد.
اقدامات ایمنی و پیشگیرانه
سنسورهای یکپارچه با نظارت دقیق بر شرایط خودرو و جاده، خودروها را قادر میسازند تا برخوردهای احتمالی را شناسایی کنند و اقداماتی مثل ترمز خودکار یا حرکت فرمان را برای جلوگیری از تصادف انجام دهند. این مکانیسمها از تحلیل پیشبینیکننده برای پیشبینی خطرات احتمالی و تنظیم ترمز و فرمان استفاده میکنند تا پاسخهایی ایمنتر به خطرات احتمالی جاده بدهند.
یکپارچهسازی زیرساخت و ارتباطات
ارتباط vehicle to vehicle یا وسیله نقلیه به وسیله نقلیه (v2v) این امکان را برای خودروها فراهم میسازد تا اطلاعات مهمی مثل سرعت، موقعیت و خطرات احتمالی را از خودروهای دیگر جاده دریافت کنند یا این اطلاعات را با خودروهای دیگر به اشتراک بگذارند و ایمنی کلی جاده را افزایش دهند.
یکپارچه سازی وسیله نقلیه با زیرساخت (V2I) ارتباط بین وسایل نقلیه و عناصر زیرساختی مثل چراغها و علائم راهنمایی و رانندگی را تسهیل میکند. با استفاده از ارتباطات V2I، خودروها امکان برنامهریزی بهتر برای پیمودن مسیر را خواهند داشت و به روانتر شدن جریان ترافیک کمک خواهند کرد.
سیستم خودران در حال حاضر پیشرفت زیادی داشته است و برخی از خودروها با استفاده از آن تجربه رانندگی کاربر را به طور قابل توجهی بهبود بخشیدهاند. امروزه خودروهای برقی بسیاری از سطوح مختلف سیستم خودران برخوردارند و در آینده با پیشرفت فناوری این سیستمها تکامل بیشتری پیدا خواهند کرد و نقش آنها پررنگتر از همیشه خواهد شد. اگر مایلید درباره آینده حملونقل و نقش خودروهای برقی در آن بیشتر بدانید، به این لینک مراجعه کنید.
خودروی برقی نبکا ET5 (اسکای ول) مجهز به سیستم خودران نسل ۲.۵
خودروی برقی نبکا ET5 که توسط شرکت نبکا (جوینت ونچر صنایع خودروسازی کرمان و مپنا) در ایران عرضه میگردد، یک خودروی تمامبرقی و هوشمند به شمار میرود. این خودرو کاملا مبتنی با فناوریهای روز دنیا بوده و از سیستم خودران نسل ۲.۵ برخوردار است که در میان خودروهای مونتاژی در بازار ایران، بالاترین سطح تکنولوژی و آپشن را دارد. وجود سیستم خودران و سیستم کمک راننده پیشرفته در این خودروی برقی، آن را به انتخابی ایمن و بهینه تبدیل میکند که با پیشرفتهترین فناوریها، رانندگی را برای شما خاطرهانگیز و آسان میسازد.