در جهان امروز که آلودگیها و گازهای گلخانهای هر لحظه محیط زیست را به خطر نابودی نزدیکتر میکنند، پیشرفت فناوری به سمت تلاش برای ساختن زمینی پایدارتر و سبزتر پیش میرود و تمام تولیدکنندگان سعی دارند تا با ارائه محصولاتی سازگار با محیط زیست بتوانند به نوعی به این دغدغه مهم پاسخ دهند. تولیدکنندگان خودروهای برقی هم جزئی از این دسته هستند که با فناوریهای پیشرفته سعی بر ترویج حملونقل سازگار با محیط زیست دارند. اما استفاده از خودروهای الکتریکی با نکاتی همراه است که بدون رعایت آنها نمیتوان بهترین استفاده را از این محصول داشت. نحوه شارژ خودروهای برقی هم یکی از این موارد است و به همین دلیل این مقاله را به توضیح تمام نکات لازم درباره شارژ خودروهای برقی اختصاص دادیم.
شارژ خودروی برقی ممکن است کار سادهای به نظر برسد اما درک نکات مهم این فرآیند برای بهینهسازی عملکرد و راحتی بیشتر بسیار مهم است. فرقی ندارد که مالک یک خودروی برقی باشید، قصد دارید به زودی یک خودروی برقی تهیه کنید یا این که صرفا درباره فناوری به کار رفته در خودروی برقی کنجکاوید؛ در هر حالت این مقاله میتواند ابهامات شما را درباره چگونگی شارژ خودروهای برقی برطرف کند و تمام اطلاعات لازم را درباره نکات شارژ خودروی برقی در اختیار شما قرار دهد.
نحوه عملکرد باتری و شارژ در خودروهای برقی
خودروهای الکتریکی معمولا از باتریهای لیتیوم یونی برای تامین انرژی استفاده میکنند. هنگامی که یک وسیله نقلیه الکتریکی به منبع شارژ متصل میشود، تجهیزات شارژ، انرژی الکتریکی را به بسته باتری انتقال میدهد. این انرژی در سلولهای باتری ذخیره میشود و سیستم مدیریت باتری فرآیند شارژ را به نحوی تنظیم میکند که باتری در محدوده عملکرد ایمن خودش شارژ شود و هنگامی که باتری به طور کامل شارژ شد، فرآیند شارژ به طور خودکار متوقف میشود. سیستم مدیریت باتری به طور مداوم وضعیت شارژ، دما و سایر پارامترهای دیگر را برای بهینهسازی عملکرد و محافظت از باتری، در برابر استفاده بیش از حد کنترل میکند تا فرآیند شارژ و عملکرد باتری کارآمد و پایدار انجام گردد.
روشهای شارژ خودروی برقی
شارژ خودروهای برقی از دو روش ” مراجعه به ایستگاههای شارژ عمومی” یا “استفاده از ایستگاههای شارژ خانگی” امکانپذیر است که در ادامه مقاله به آنها میپردازیم.
ایستگاههای شارژ عمومی
ایستگاههای شارژ مکانهایی اختصاصی و مجهز به زیرساخت شارژ برای تامین انرژی وسایل نقلیه الکتریکی هستند. ایستگاههای شارژ عمومی که به عنوان شارژر DC هم شناخته میشوند، قابلیت شارژ سریع خودروی برقی را برای شما فراهم میسازند و به طور قابل توجهی در زمان صرفهجویی میکنند. این ایستگاهها معمولا در مکانهای خدماتی، در امتداد اتوبانها، مراکز خرید، پارکینگها و… قرار دارند تا دارندگان خودروهای برقی به راحتی بتوانند شارژ مورد نیاز وسیله نقلیه خود را تامین کنند. البته توجه داشته باشید که در دسترسبودن ایستگاههای شارژ ممکن است با توجه به موقعیت مکانی و زیرساخت های منطقه شما متفاوت باشد.
شارژرهای خانگی
شارژرهای خانگی بخشی ضروری از تجربه مالکیت خودروی الکتریکی هستند. فرآیند شارژ با شارژهای خانگی نسبت به ایستگاههای شارژ عمومی طولانیتر است و به همین دلیل، شارژرهای خانگی روشی راحت و قابل اعتماد برای شارژ خودروهای برقی در طول شب هستند. استفاده از شارژر خانگی، فرآیند شارژ را برای دارندگان وسایل نقلیه الکتریکی آسان میکند و به آنها اطمینان میدهد که هر زمان که نیاز باشد، خودرو آماده حرکت است.
مدت زمان شارژ
مدت زمان شارژشدن خودروهای برقی با توجه به نوع استفاده شما، نوع باتری، نحوه شارژ و… ممکن است متفاوت باشد. برای مثال، خودروی برقی اسکای ول با استفاده از شارژر سریع میتواند تنها در 35 دقیقه انرژی خود را از 20 درصد به 70 درصد برساند در حالی که شارژرهای خانگی برای شارژ کامل خودروی برقی به 12 ساعت زمان نیاز دارند. به همین دلیل است که ایستگاههای شارژ عمومی برای استفاده روزمره مناسب هستند و برای پیمودن مسافتهای طولانیتر، بهتر است خودرو را با استفاده از شارژر خانگی شارژ کرد.
حالا که با فرآیند شارژشدن خودروهای برقی آشنا شدید، به توضیح نکاتی درباره سلامت و نگهداری باتری خودروهای برقی میپردازیم که رعایت کردن آنها باعث افزایش عمر باتری خودروی برقی شما خواهد شد.
نکات نگهداری باتری خودروی برقی
رعایت محدوده شارژ
باتریهای لیتیوم یونی که در خودروهای برقی استفاده میشوند به تعداد محدودی قابلیت شارژشدن دارند. برای به حداکثر رساندن عمر باتری، از تخلیه کامل باتری به صورت مکرر خودداری کنید و در عوض، سعی کنید تا حد امکان، شارژ باتری را بین 20 تا 80 درصد نگه دارید. البته لازم به ذکر است که باتری خودروی برقی اسکای ول، ظرفیت شارژ مجدد 5500 تا 6000 بار را دارد و دارای 8 سال گارانتی رانندگی و 200000 کیلومتر است.
مراقبت در دمای بسیار گرم و بسیار سرد
درست است که برخی از خودروهای برقی توانایی تحمل دماهای بسیار گرم یا بسیار سرد را دارند اما برای نگهداری بهتر از باتری، خودرو را از گرما و سرمای شدید دور نگه دارید. هر زمان که امکانپذیر است خودروی برقی خود را در مناطق سایهدار مثل پارکینگ یا مناطقی که دمای متعادل دارند پارک کنید تا سلامت و عملکرد باتری شما دچار آسیب نشود.
تغییر عادات رانندگی
شتابگیری آرام و تدریجی و همچنین ترمزگیری ملایم به سلامت باتری کمک میکند. سبکهای رانندگی پرخطر که شامل رانندگی با سرعت بالا، به خصوص در سربالایی، شتابگیری سریع و ترمزهای شدید و مکرر میشوند، انرژی موردنیاز باتری را افزایش میدهند و باعث کاهش طول عمر باتری میشوند. علاوه بر این، بهتر است از ترمز احیاکننده استفاده کنید؛ ترمز احیاکننده به باتری خودرو اجازه میدهد در حین کاهش سرعت یا ترمز، شارژ شود. این ویژگی بهرهوری انرژی را تقویت میکند و میزان سایش لنت های ترمز را کاهش میدهد.
جمعبندی
در این مقاله تمام نکات درباره شارژ کردن خودروی برقی را برای شما توضیح دادیم. از روشهای مختلف شارژکردن گرفته تا به حداکثر رساندن عمر باتری و…
فراموش نکنید که در کنار استفاده درست از شارژرها، باید مراقبتهای لازم را نسبت به خودروی برقی خود انجام دهید تا عمر باتری خودرو به حداکثر برسد. امیدواریم که نکات کلیدی این مقاله به شما کمک کند به راحتی از خودروی برقی خود استفاده کنید و در پایدارساختن آینده زمین، نقشی اساسی ایفا کنید.
خودروی برقی نبکا ET5 (اسکای ول)
خودروی برقی نبکا ET5 (اسکای ول) که مجهز به پیشرفتهترین فناوریهاست، توسط شرکت نبکا، جوینت ونچر شرکت مپنا و صنایع خودروسازی کرمان، در ایران عرضه میگردد. نبکا با هدف ترویج استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی شکل گرفته است تا در کنار هم بتوانیم روند رسیدن به اکوسیستمی با حملونقل پایدار را تسریع کنیم.