خودروی هیبریدی یا خودروی برقی: کدام انتخاب مناسب‌تری برای شماست؟

خودروی هیبریدی و برقی

صنعت خودرو در سال‌های اخیر شاهد تغییری قابل توجه به سمت انتخاب‌های سازگار با محیط زیست بوده است و خودروهای برقی و هیبریدی، گزینه‌هایی محبوب میان مصرف‌کنندگان آگاهی هستند که به کاهش ردپای کربن و کاهش اتکا به سوخت‌های فسیلی اهمیت می‌دهند.

هدف این مقاله،‌ ارائه اطلاعات جامعی درباره خودروهای هیبریدی و خودروهای برقی است تا با استفاده از آن بتوان این دو نوع خودروی دوستدار محیط زیست را مورد مقایسه قرار داد. فرقی ندارد که شما قصد خرید یک خودروی جدید و سازگار با محیط زیست را داشته باشید یا این که فقط علاقمند به تکنولوژی‌های روز صنعت خودرو هستید. در هر حالت مطالعه این مقاله می‌تواند به شما کمک کند تفاوت‌های خودروی هیبریدی و خودروی برقی را به خوبی درک کنید.

آشنایی با خودروهای برقی

خودروهای برقی به طور کامل یا جزئی، با برق کار می‌کنند و برای تامین انرژی خود، به برق متکی هستند. آلایندگی در این خودروها تقریبا نزدیک به صفر است و بین انواع دیگر خودروها، با محیط زیست سازگارترند. خودروهای برقی نیز مثل خودروهای هیبریدی از انواع مختلفی برخوردار هستند که هرکدام ویژگی‌ها و فناوری‌های منحصر به فردی را ارائه می‌دهند.

خودروی برقی باتری‌دار (تمام‌برقی)

خودروهای برقی باتری‌دار (BEV) منحصرا توسط موتورهای الکتریکی و با استفاده از انرژی ذخیره‌شده در باتری‌های داخلی تغذیه می‌شوند. این خودروها موتور احتراق داخلی ندارند و برای تامین نیروی محرکه خود کاملا به برق متکی هستند و با اتصال به یک منبع قدرت خارجی شارژ می‌شوند. سازگارترین نوع خودروهای برقی، BEVها هستند که انتشار آلایندگی در آن‌ها از همه کمتر است.

خودروی برقی با برد وسیع

خودروهای الکتریکی با برد وسیع (EREV) در درجه اول از یک موتور الکتریکی و یک باتری برای حرکت استفاده می‌کنند. اما این خودروها دارای یک موتور احتراق داخلی کوچک نیز هستند که در نقش ژنراتور برای تولید انرژی الکتریسیته اضافی هنگام خالی شدن باتری عمل می‌کند و میزان پیمایش خودرو را افزایش می‌دهد.

در گذشته مقاله‌ای را منتشر کردیم و در آن به طور مفصل انواع خودروهای برقی را توضیح داده‌ایم که با مراجعه به این لینک می‌توانید آن را مطالعه کنید.

آشنایی با خودروهای هیبریدی

خودروهای هیبریدی خودروهایی هستند که با ترکیبی از یک موتور احتراق داخلی (ICE) و یک موتور الکتریکی کار می‌کند. خودروهای هیبریدی برای افزایش بهره‌وری سوخت و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای تولید می‌شوند. چرا که در مقایسه با خودروهای سوخت فسیلی که فقط به موتور احتراق داخلی متکی هستند، به میزان کمتری گازهای گلخانه‌ای منتشر می‌کنند. البته خودروهای هیبریدی انواع مختلفی دارند که هرکدام دارای ویژگی‌های منحصر به فردی هستند.  اگر علاقمندید که با نحوه کارکرد خودروهای هیبریدی بیشتر آشنا شوید، به این لینک مراجعه کنید.

خودروی هیبرید موازی

در خودروهای هیبریدی موازی (Parallel Hybrid)، هردو موتور الکتریکی و هیبریدی تمام‌مدت کار می‌کنند. نحوه کارکرد خودروهای هیبریدی موازی این است که همزمان با رساندن بنزین به موتور احتراق داخلی، انرژی الکتریکی را هم به موتور الکتریکی می‌رسانند. این تنظیمات، موتور الکتریکی را قادر می‌سازد تا هنگام شتاب‌گیری به موتور احتراق داخلی کمک کند.

نکته مهم این است که این نوع خودروها در سرعت‌های پایین، فقط از موتور الکتریکی استفاده می‌کنند. در واقع این خودروها بیشتر برای استفاده در محیط‌های شهری مناسب هستند و برای استفاده در محیط‌هایی مثل بزرگراه‌ها که سرعت بالاست، پیشنهاد نمی‌شوند.

خودروی هیبرید سری

خودروهای هیبریدی سری (Series hybrids)، از ترکیب موتور احتراق داخلی و موتور الکتریکی برای تامین خودرو استفاده می‌کنند. عملکرد این خودرو به این صورت است که سیستم موتور احتراق داخلی صرفا به عنوان یک ژنراتور برای تامین انرژی باتری یا موتور الکتریکی عمل می‌کند. برخلاف سیستم‌های هیبریدی سنتی، موتور احتراق داخلی در خودروهای هیبریدی سری، مستقیما چرخ‌ها را به حرکت در نمی‌آورد. در این خودروها موتور الکتریکی که کارآمدتر است مسئول پیشرانه است. این اتفاق به شتاب نرم‌تر و بهره‌وری بهتر سوخت منجر می‌شود.

خودروی پلاگین هیبرید

خودروهای پلاگین هیبرید (PHEV) نیز از ترکیب موتور احتراق داخلی و موتور الکتریکی استفاده می‌کند. بر خلاف انواع دیگر خودروهای هیبریدی که معرفی کردیم، PHEVها قادرند با یک منبع برق خارجی مثل شارژرهای خانگی یا ایستگاه‌های شارژ عمومی شارژ شوند.

این خودروها در سه حالت کار می‌کنند:

فقط برقی: در این حالت، خودرو فقط با باتری کار می‌کند، تا زمانی که انرژی الکتریکی خودرو تمام شود.

هیبریدی: موتور الکتریکی و موتور احتراق داخلی برای بهبود بازدهی و عملکرد ترکیب می‌شوند.

فقط موتور احتراق داخلی: خودرو کاملا به موتور احتراق داخلی متکی است.

از آن‌جایی که خودروهای هیبریدی بیشتر متکی به بنزین هستند و میزان پیمایش الکتریکی آن‌ها کمتر از حالت بنزینی است، این حالت‌های مختلف و تطبیق‌پذیری به آن‌ها اجازه می‌دهد تا ضمن برخورداری از مزایای خودروهای برقی برای سفرهای کوتاه‌تر، میزان پیمایش بیشتری را برای سفرهای طولانی‌مدت ارائه دهند و به طور قابل توجهی در مصرف سوخت صرفه‌جویی کنند.

خودروی برقی

تفاوت خودروهای برقی و خودروهای هیبریدی

عملکرد بهینه

خودروهای هیبریدی در مقایسه با خودروهای سنتی بنزینی بازده سوخت بهتری دارند و قادرند با استفاده از موتور الکتریکی و ترمز احیاکننده، انرژی را بهینه سازند. این باعث می‌شود تا صرفه‌جویی قابل توجهی اتفاق بیفتد. مخصوصا برای رانندگی در فضای شهری که اغلب با موتور الکتریکی انجام می‌شود. اما خودروهای برقی به دلیل این که کاملا به انرژی الکتریکی وابسته هستند، نسبت به خودروهای هیبریدی، انرژی را بهینه‌تر مصرف می‌کنند.

سازگاری با محیط زیست

خودروهای هیبریدی با استفاده نسبی از نیروی برق، گازهای گلخانه‌ای کمتری در مقایسه با خودروهای بنزینی تولید می‌کنند و به همین دلیل گزینه‌ای سازگار با محیط زیست حساب می‌شوند. استفاده از این خودروها به بهبود کیفیت هوا و کاهش ردپای کربن کمک می‌کند.  البته خودروهای برقی به نسبت بیشتری با محیط زیست سازگاری دارند و به همین دلیل انتشار آلایندگی در آن‌ها تقریبا نزدیک به صفر است. به همین دلیل خودروهای برقی از نظر زیست محیطی معمولا انتخاب بهتری هستند.

انعطاف‌پذیری منبع سوخت

خودروهای هیبریدی در مصرف منبع سوخت انعطاف‌پذیر هستند زیر قادرند با بنزین، برق یا ترکیبی از هردو کار کنند. خودروهای هیبریدی پلاگین نیز همانطور که توضیح دادیم، به راننده اجازه می‌دهند تا باتری خودرو را با منبع خارجی شارژ کند و وابستگی کمتری به بنزین وجود داشته باشد. اما در مقابل، خودروهای برقی فقط با استفاده از برق کار می‌کنند و البته خودروی برقی EREV نیز بیشتر به منبع برق متکی است اما در میان خودروهای پرطرفداری که در بازار عرضه می‌گردد، علاقمندان معمولا باید میان خودروهای هیبرید سری، پلاگین هیبرید و خودروهای تمام‌برقی انتخاب خود را انجام دهند.

هزینه تعمیر و نگهداری

خودروهای برقی از قطعات متحرک کمتری برخوردارند به همین دلیل، در طول عمر خود، به میزان بسیار کمی نیازمند تعمیر هستند. در صورتی که خودروهای هیبریدی همچنان نیازمند تعویض روغن، تعمیرات سیستم اگزوز و سایر تعمیرات مرتبط با موتور احتراق داخلی هستند. علاوه بر این، عمر باتری خودروهای برقی معمولا تا ۲۰ سال هم می‌رسد و به همین دلیل هزینه تعمیر و نگهداری آن‌ها کمتر است.

برای آشنایی بیشتر با تفاوت‌های خودروهای هیبریدی و برقی، مطالعه این مقاله را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

خودروی برقی بهتر است یا خودروی هیبریدی؟

انتخاب بین خودروی هیبریدی یا خودروی برقی تصمیم مهمی است که به عهده خود شماست. شما باید با توجه به عوامل مختلف تاثیرگذاری که در این مقاله ارائه دادیم و با توجه به علایق و شرایط شخصی خود، این انتخاب را انجام دهید. برخی از این عوامل شامل عادات رانندگی شما، دسترسی مناسب به زیرساخت شارژ و میزان صرفه‌جویی در هزینه‌های درازمدت و اثرات زیست‌محیطی خودروها هستند. این‌ها موارد مهمی هستند که می‌توانند شما را به سمت انتخابی سوق دهند که با ارزش‌های شما همسو باشد و به دستیابی به آینده‌ای پایدار کمک کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *