اضطراب برد در رانندگان هنگام استفاده از خودروهای برقی اتفاق میافتد. این احساس از نگرانی تمام شدن باتری پیش از رسیدن به مقصد یا ایستگاه شارژ، ناشی میشود. اضطراب برد میتواند خریداران بالقوه خودروهای برقی را منصرف کند و بر تجربه رانندگی افرادی که خودروی برقی دارند، تاثیر بگذارد. این اتفاق باعث شده تا نیاز به پیشرفت مداوم در فناوری باتری و زیرساختهای شارژ به امری جدی تبدیل شود تا نگرانی دارندگان خودروهای برقی کاهش بیابد و استقبال بیشتری از این وسیله نقلیه انجام پذیرد. به همین دلیل ما قصد داریم در این مطلب به طور مفصل اضطراب برد و عواملی که باعث این اتفاق میشوند را مورد بررسی قرار دهیم.
چه مواردی باعث اضطراب برد میشوند؟
1. ظرفیت باتری
اضطراب برد معمولا از باور غلط درباره ظرفیت باتری محدود در خودروهای برقی ناشی میشود. این باور رایج غلط که خودروهای برقی ظرفیت باتری محدودی دارند باعث شده تا رانندگان نگران شوند باتری خودروی آنها توانایی پیمایش مسافت کافی برای رفع نیازهای روزانه را ندارد و شارژ باتری خودرو به سرعت تمام خواهد شد.
2. عدم اطمینان درباره زیرساخت شارژ
وجود دسترسی به زیرساخت شارژ نقش مهمی در کاهش اضطراب برد دارد. رانندگان با فکر کردن به صفهای طولانی شارژ یا عدم دسترسی به ایستگاه شارژ، به خصوص هنگام سفرهای طولانی، اضطراب برد را تجربه میکنند. این اتفاق باعث شده تا شرکت مپنا فراهمسازی جایگاههای شارژ متعدد برای خودروهای برقی را در اولویت قرار دهد. علاوه بر این، شرکت مپنا با ارائه شارژرهای دیواری و پرتابل، نگرانی در دسترس نبودن ایستگاههای شارژ را برطرف میسازد.
3. ترس از سرگردانی در جاده
یک دلیل رایج برای وجود اضطراب برد، ترس از تمام شدن شارژ و گیر افتادن در یک مکان نامناسب است. رانندگان ممکن است نگران مشکلات، هزینهها و خطرات احتمالی ایمنی در رابطه با تمام شدن شارژ باشند. این یکی از جنبههای روانی اضطراب برد را به نمایش میگذارد و باعث میشود گاهی رانندگان در رانندگی بیش از حد محتاط عمل کنند. به همین دلیل تجربه رانندگی و رضایت کلی به میزان قابل توجهی کاهش مییابد.
4. آشنا نبودن با محدودیتهای خودروهای برقی
اضطراب برد میتواند بر نحوه درک افراد از محدودیتهای خودروهای برقی تاثیر منفی بگذارد. برخی از رانندگان ممکن است خودروهای برقی را فقط برای سفرهای کوتاه و محلی مناسب بدانند و کارایی آنها را برای سفرهای طولانی زیر سوال ببرند. این تصور میتواند مانع پذیرش گستردهتر خودروهای برقی شود و پتانسیل آنها را برای کاهش اثرات زیستمحیطی کاهش دهد.
چطور با اضطراب برد مقابله کنیم؟
اضطراب برد میتواند یک چالش واقعی برای دارندگان خودروهای برقی باشد. پرداختن به این مساله، نیازمند آموزش و آگاهسازی است تا به رانندگان کمک کند تواناییها و محدودیتهای خودروی خود را بهتر درک کنند. به همین دلیل در ادامه این مطلب چند تاکتیک و استراتژی را مطرح میکنیم که با انجام آنها میتوانید اضطراب و نگرانی خود را مدیریت کنید.
· انتخاب خودرویی با برد بیشتر
در هنگام خرید یک خودروی برقی، خودرویی را انتخاب کنید که میزان پیمایش یا برد بیشتری دارد. مدلهای جدیدتر معمولا ظرفیت و فناوری باتری پیشرفتهتری دارند و به همین دلیل احتمال تمام شدن شارژ را در طول سفر کاهش مییابد.
· استفاده از ترمز احیاکننده
ترمز احیاکننده یک ویژگی منحصر به فرد در خودروهای برقی است که انرژی جنبشی را در حین ترمز یا کاهش سرعت، به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. ویژگی ترمز احیاکننده میتواند در افزایش برد خودروی برقی تاثیر زیادی داشته باشد. البته باید توجه کنید که میزان انرژی تبدیل شده در هر خودروی برقی متفاوت است. برای مثال خودروی برقی اسکای ول میتواند تا ۳۰ درصد از انرژی از دست رفته را به انرژی الکتریکی تبدیل کند و آن را مجددا مورد استفاده قرار دهد.
· برنامهریزی
قبل از پیمودن مسافت یا شروع هر سفر، مسیر خود را به دقت برنامهریزی کنید. سعی کنید مسیرهایی را انتخاب کنید که دارای ایستگاههای شارژ هستند و طبق همان برنامهریزی پیش بروید. سیستمهای GPS و ناوبری پیشرفته در خودروهای برقی به شما کمک میکنند تا در انتخاب مسیرها، بهتر و دقیقتر عمل کنید.
· بررسی محل ایستگاه های شارژ
آشنایی با محل ایستگاههای شارژ باعث میشود تا در زمان نیاز به شارژ، اطمینان خاطر بیشتری داشته باشید. شما میتوانید این کار را با استفاده از اپلیکیشنهای هوشمندی که برای خودروی برقی شما طراحی شده انجام دهید. همچنین میتوانید برای دیدن ایستگاههای شارژ فعال موجود در ایران، به وبسایت مپنا مراجعه کنید. این پلتفرمها به شما کمک میکنند تا ایستگاههای شارژ را با سرعت بیشتری پیدا کنید.
· استفاده از شارژرهای دیواری و پرتابل
برای این که همیشه از شارژ بودن خودروی برقی خود اطمینان داشته باشید میتوانید از شارژرهای دیواری یا قابل حمل استفاده کنید. شارژرهای دیواری مپنا قابلیت نصب در محل کار، منزل و… را دارند و شما میتوانید با استفاده از برق متناوب، انرژی خودرو را تامین کنید. شارژرهای قابل حمل مپنا نیز با اتصال به پریز برق میتوانند در هر کجا که هستید، خودروی شما را شارژ کنند.
· در نظر گرفتن عادات رانندگی
کاهش سرعت یکنواخت میتواند با صرفهجویی در انرژی، میزان پیمایش خودروی برقی شما را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. علاوه بر این، توصیه میشود که با سرعت مجاز رانندگی کنید و به تدریج شتاب بگیرید، زیرا سرعت بالا و شتاب سریع میتواند باتری خودرو را سریعتر تخلیه کند.
با اجرای این نکات میتوانید اضطراب برد را به طور موثرتری مدیریت کنید و با اطمینان بیشتری از تجربه رانندگی با خودروی برقی لذت ببرید.
نقش اضطراب برد در پذیرش حمل و نقل پایدار
اضطراب برد میتواند دارندگان خودروهای برقی را با چالشهایی روبهرو کند. اما در هر حال این مساله ممکن است افراد زیادی را از بهرهمندی مزایای حملونقل پایدار باز دارد. با مدیریت و کاهش اضطراب برد میتوانید تجربه خود را هنگام استفاده از خودروهای برقی بهبود ببخشید و به زمین فرصتی دوباره برای تنفس دهید. اما لازم به ذکر است که فناوری باتری در خودروهای برقی با سرعت بسیار زیادی در حال پیشرفت است. به همین دلیل، با پیشرفت فناوری، خودروهای برقی و باتری آنها به میزان بیشتری بهبود پیدا میکنند و استفاده از این روش حملونقل آسانتر خواهد شد.
خودروی برقی نبکا ET5 (اسکای ول)
با سرمایه گذاری مشترک شرکت مپنا و صنایع خودروسازی کرمان، شرکت نبکا شکل گرفته است. نبکا با هدف ترویج حملونقل پایدار، خودروی تمام برقی اسکای ول ET5 را در ایران عرضه میکند. این خودروی برقی با ظرفیت باتری ۷۱،۹۸ کیلووات ساعت، قادر است با هربار شارژ ۵۲۰ کیلومتر مسافت بپیماید. تامین زیرساختهای شارژ این خودروی تمامبرقی نیز با همکاری شرکت مپنا صورت گرفته تا دارندگان بتوانند انرژی مورد نیاز خودرو را تامین کنند و اضطراب برد خود را کاهش دهند.