برخی از دولتها در سراسر جهان قصد دارند فروش خودروهای بنزینی و دیزلی جدید را از سال ۲۰۳۵ ممنوع کنند. هدف از این اقدام، تسریع فرآیند انتقال از خودروهای دارای موتور احتراق داخلی، به خودروهای برقی است تا تاثیرات مخرب استفاده از سوختهای فسیلی بر محیط زیست کاهش بیابد و حملونقل به سمت آیندهای پایدارتر حرکت کند.
چرا فروش خودروهای جدید بنزینی ممنوع میشود؟
دلیل اصلی ممنوعیت خودروهای بنزینی تا سال ۲۰۳۵، کمک به کاهش انتشار گازهای گلخانهای است. خودروهای بنزینی مقدار زیادی آلایندههای مضر تولید میکنند که باعث میشود تغییرات آبوهوایی با سرعت بیشتری اتفاق بیفتند. هدف دولتها کاهش انتشار گازهای گلخانهای تا ۸۰ درصد تا سال ۲۰۵۰ است و انتقال به سمت حملونقل پایدار، راهی برای دستیابی به این هدف به شمار میرود.
البته که با پیشرفت فناوری و کاهش هزینههای تولید، خودروهای برقی مقرون به صرفهتر خواهند شد. به این معنا که ممنوعیت خودروهای بنزینی، هدفی قابل دستیابی است، زیرا خانوارها قادر خواهند بود بدون پرداخت هزینه زیاد به استفاده از خودروهای برقی روی بیاورند.
آیا پس از این زمان میتوان از خودروهای بنزینی استفاده کرد؟
اگر تمایل به استفاده از خودروهای بنزینی دارید، میتوانید همچنان از آنها استفاده کنید چون فعلا این ممنوعیت شامل خودروهای موتور احتراق داخلی که در گذشته به فروش رسیدهاند نمیشود. اما اگر بخواهید خودروی جدید بخرید، باید این خودرو حتما برقی باشد، هرچند که ممکن است این موضوع همیشه صدق نکند. طبق برنامهریزی دولتها، جایگزین کردن خودروهای سوخت فسیلی به تدریج اتفاق خواهد افتاد. به همین دلیل افراد میتوانند خودروی خود را تا زمانی که از نظر عملکرد قابل استفاده است، در جاده برانند. اما در نهایت، همه خودروهای سوخت فسیلی با خودروهای برقی جایگزین خواهند شد.
توجه داشته باشید که رانندگان خودروهای کلاسیک دارای موتور احتراق داخلی نیز احتمالا با افزایش پذیرش خودروهای برقی با چالشهایی روبهرو خواهند شد. ممکن است در سالهای آتی شاهد افزایش تعداد ایستگاههای شارژ خودروهای برقی و کاهش جایگاههای سوخت خودروهای دارای موتور احتراق داخلی باشیم که این موضوع، سوختگیری را برای رانندگان خودروهای کلاسیک دشوارتر میکند.
احتمال دارد پس از اجرایی شدن این برنامه و ایجاد مناطق هوای پاک (Clean Air Zones)، قوانین سختگیرانهتری اعمال شود و شاهد ممنوعیت کامل ورود خودروهای بنزینی به برخی مناطق یا در زمانهای خاصی از روز باشیم.
چه زمانی فروش بنزین متوقف خواهد شد؟
در حال حاضر هیچ برنامه مشخصی برای توقف فروش سوختهای فسیلی و بنزین وجود ندارد. احتمال توقف فروش این سوختها در آینده به طور کامل منتفی نیست، اما ممکن است از تاریخ مشخصی به بعد، در دسترس بودن یا قیمت آنها کاهش بیابد.
ممنوعیت فروش خودروهای جدید دارای موتور احتراق داخلی به این معناست که خودروهای بنزینی به مرور کمتر و کمتر خواهند شد، زیرا عمر مدلهای قدیمی پایان مییابد و اسقاط میشوند. به همین ترتیب تقاضا برای بنزین کاهش خواهد یافت که این اتفاق احتمالا به کاهش عرضه نیز منجر خواهد شد.
هرچند که تغییر رویه به استفاده از خودروهای برقی ممکن است در ابتدا کمی ترسناک به نظر برسد، اما مزایای خودروهای برقی ارزش سرمایهگذاری را دارند.
رانندگان با تغییر وسیله نقلیه خود به خودروهای برقی، لازم است برخی عادات رانندگی خود را برای شارژ خودرو تغییر دهند و به جای سوختگیری در پمپ بنزین، از ایستگاههای شارژ عمومی یا شارژرهای خانگی استفاده کنند. با نصب شارژر در منزل یا محل کار دیگر دردسر پیدا کردن جایگاه سوخت را متحمل نخواهند شد و میتوانند در مواقع استراحت خود، خودرو را شارژ کنند.
ممنوعیت فروش خودروهای جدید بنزینی شامل چه خودروهایی میشود؟
این ممنوعیت شامل خودروهای بنزینی و دیزلی سواری، ونها، کامیونها و… میشود. انتظار میرود که ارزش فروش مجدد این نوع خودروها پس از ممنوعیت به دلیل کاهش تقاضا برای مدلهای قدیمیتر، کاهش بیابد. به این معنا که مالکیت یک خودروی سوخت فسیلی هزینههای اضافی را به همراه خواهد داشت و به همین دلیل به گزینهای با جذابیت کمتری برای رانندگان تبدیل خواهد شد. با افزایش تقاضا برای خودروها برقی، هزینه تولید و مالکیت آنها نیز سکاهش خواهد یافت و آنها را به گزینهای مقرون به صرفه تبدیل خواهد کرد.
این اتفاق یک تغییر ضروری است تا بتوانیم از کره زمین محافظت کنیم اما همچنان نیاز به تغییری اساسی در نحوه تفکر ما درباره حملونقل دارد. این اتفاق میتواند از طریق افزایش آگاهی مردم درباره مزایای حملونقل پایدار رخ دهد.
آیا فروش خودروهای هیبریدی نیز بعد از سال ۲۰۳۵ ممنوع خواهد شد؟
خودروهای هیبریدی مدت زمان بیشتری مورد استفاده قرار خواهند گرفت زیرا میزان انتشار گازهای گلخانهای توسط این خودروها بسیار کمتر از خودروهای سوخت فسیلی است. اما دولتها قصد دارند در نهایت خودروهای هیبریدی را نیز به تدریج از رده خارج کنند و فقط خودروهای برقی در جادهها باقی بمانند. به همین دلیل اکنون زمان بسیار مناسبی برای انتخاب خودروهای برقی است تا بتوانیم پذیرش حملونقل پایدار را افزایش دهیم و روند کاهش آلایندگیها را تسریع کنیم.
با ممنوعیت خودروهای بنزینی صنعت خودروسازی دچار چه تغییراتی خواهد شد؟
با تصویب این قانون، خودروسازان نیز مجبور شدهاند در استراتژیهای خود تجدید نظر کنند و در فناوری خودروهای برقی، توسعه باتری و فرآیندهای تولید خودروهای برقی جدید سرمایهگذاری کنند. این تغییر افزایش تقاضا برای خودروهای برقی را به همراه داشته است و کمپانیهای خودروسازی متعددی برنامههای خود را برای حذف تدریجی خودروهای سوخت فسیلی از خط تولید و افزایش خودروهای برقی اعلام کردهاند. برای دستیابی به هدف حذف کامل خودروهای سوخت فسیلی، بسیاری از خودروسازان در حال تبدیل یا ساخت کارخانههای جدید هستند تا بتوانند تحقیق، توسعه و تولید خودروهای برقی را با جدیت بیشتری انجام دهند. این اتفاق باعث میشود تا عملکرد و مقرون به صرفه بودن خودروهای برقی افزایش بیابد.
پیامد مهم دیگری که در پی این تصمیم در صنعت خودروسازی رخ میدهد، تغییر نیازهای شغلی است. با افزایش تقاضا برای خودروهای برقی، فرصتهای شغلی جدیدی به ویژه در زمینه تولید باتری، توسعه نرمافزار و مهندسی برق، به وجود میآید و مهارت قابل توجه نیروی کار برای تطبیق با فناوریهای جدید و تکنیکهای تولید مرتبط با خودروهای برقی را میطلبد.
خودروی برقی اسکای ول ET5
خودروی برقی اسکای ول در حال حاضر پیشگام در بازار خودروی ایران است و در بازار جهانی نیز رقیبی بیهمتا به شمار میرود. این خودرو توسط شرکت نبکا در کشور ایران عرضه میشود تا بتوان با افزایش تقاضا برای حملونقل پایدار، آلایندگیهای ناشی از سوختهای فسیلی را به حداقل رساند و هوایی پاک را به نسل آینده هدیه داد.