خودروهای برقی جایگزینی سازگار با محیط زیست هستند که در جهت کاهش اثرات مخراب خودروهای دارای موتور احتراق داخلی طراحی شدهاند. با وجود پیشرفتهای بسیاری که در زمینه تکنولوژی و نوآوری این خودروها انجام شده، همچنان چالشهایی وجود دارند که باعث میشوند کارایی و راحتی استفاده از خودروهای برقی تحت تاثیر قرار بگیرد.
کاهش سرعت شارژ در خودروهای برقی نیز چالشی است که ممکن است برخی از افراد را درگیر خودش کرده باشد. این اتفاق به دلایل مختلفی رخ میدهد و به دلیل وجود عوامل متعددی، کارایی و سرعت شارژ تحت تاثیر قرار میگیرد. در این مقاله ما پنج دلیل کلیدی را بررسی میکنیم که باعث میشود خودروی برقی شما با همان سرعتی که انتظار دارید شارژ نشود.
1. شارژ همزمان
یکی از عواملی که ممکن است مدت زمان شارژ را طولانیتر کند، اتصال همزمان چندین خودروی برقی به یک ایستگاه شارژ یا وجود یک منبع تغذیه یکسان برای چندین خودرو است. اگر شارژرها جداگانه باشند، باز هم ممکن است خودروها از یک منبع تغذیه کنند. به این معنا که خروجی هر شارژر با استفاده بقیه از آن، کاهش مییابد و توان خروجی نصف میشود.البته این اتفاق معمولا درباره شارژرهای سریع صدق میکند و دو واحد میتوانند ترانسفورماتور مشابهی را به اشتراک بگذارند. در صورت استفاده از هر دو واحد، توان خروجی نیز نصف میگردد. به همین دلیل بهتر است هنگام استفاده از شارژرهای عمومی، ایستگاهی را انتخاب کنید که کمترین وسیله نقلیه به آن متصل باشد تا بتوانید از سرعت بالای شارژ بهرهمند شوید.
2. سلامت و وضعیت باتری
باتری خودروی برقی از مهمترین اجزای آن به شمار میرود و سلامت و وضعیت آن بر جنبههای مختلف عملکرد تاثیر میگذارد. با افزایش سن باتری، سرعت شارژ نیز به دلیل واکنشهای شیمیایی در سلولها کاهش مییابد و در نهایت موجب کاهش ظرفیت و کارایی میشود. نگهداری منظم و نظارت بر سلامت باتری از اقدامات اساسی برای به حداکثر رساندن کارایی خودرو است. با نگهداری و رعایت نکاتی که به افزایش طول عمر باتری مربوط میشوند، از سلامت باتری اطمینان پیدا خواهید کرد و فرآیند شارژ شما نیز طولانیتر نخواهد شد.
3. کابل شارژ و کانکتور
کانکتورها و کابلهای شارژ در تعیین بازده شارژ خودروهای برقی اهمیت بسیاری دارند. فرآیند شارژ به انتقال نیروی الکتریکی از ایستگاه شارژ به باتری خودرو متکی است و هرگونه مقاومت در کانکتورها و کابلها میتواند منجر به کاهش زمان شارژ شود. یکی از عوامل موثر در طولانیتر شدن فرآیند شارژ، مقاومت در مواد رسانای کابلها است. اگر کابلهای شارژ با موادی طراحی نشده باشند که مقاومت کمی دارند، ممکن است با تولید گرما در طول شارژ شدن منجر به اتلاف انرژی و کاهش راندمان کلی شارژ شود. این گرما میتواند مکانیسمهای ایمنی را در ایستگاه شارژ و در خودروی برقی فعال کند و باعث کاهش سرعت شارژ شود تا از گرمای بیش از حد جلوگیری کند.
علاوه بر این، طراحی و کیفیت کانکتورهای مورد استفاده در سیستم شارژ نیز بر سرعت شارژ تاثیرگذار است. کانکتورها به عنوان رابط بین ایستگاه شارژ و خودروی برقی عمل میکنند و جریان برق را تسهیل میکنند. اگر کانکتورها فرسوده باشند یا به درستی طراحی نشده باشند، میتوانند مقاومت بیشتری ایجاد کنند و مانع انتقال بهینه نیرو شوند. کانکتورهای بیکیفیت و کانکتورهایی که طول و ضخامت بالایی دارند بر راندمان شارژ تاثیرگذار هستند. ایجاد تعادل بین این موارد به بهینهسازی تجربه شارژ برای دارندگان خودروهای برقی بسیار ضروری به شمار میرود.
به همین دلیل شرکت مپنا با طراحی کانکتورها و شارژرهای استاندارد، به شما شارژرهای ایمن و باکیفیتی را ارائه میدهد که میتوانید با استفاده از آنها، فرآیند شارژ خودروی برقی خود را به سادگی و با خیال راحت انجام دهید.
4. دمای باتری
دمای باتری نقش مهمی در زمان شارژ یک خودروی برقی ایفا میکند. دمای بسیار سرد و بسیار گرم میتواند به طور قابل توجهی بر کارایی و عملکرد باتری موثر باشد. دمای بالا میتواند سرعت واکنشهای شیمیایی در باتری را افزایش دهد که ممکن است برای سرعت شارژ مفید به نظر برسد. در صورتی که با قرار گرفتن در دمای بسیار گرم، سیستم مدیریت باتری جریان برق ورودی را محدود میکند تا از گرمای بیش از حد و ایجاد هرگونه آسیب احتمالی به باتری خودرو جلوگیری شود. به همین دلیل مدت زمان شارژ نیز طولانیتر میشود.
دمای سرد نیز میتواند کارایی شارژ خودروی برقی را مختل کند. در هوای سردتر، ممکن است الکترولیت و سایر اجزای باتری کند شوند و با کاهش سرعت واکنشهای شیمیایی در باتری، رسانایی را کاهش دهند. این اتفاق سرعت شارژ را، به ویژه با شارژرهای سریع یا DC، کاهش میدهد. برای مقابله با این چالش، سیستم مدیریت باتری در خودروهای برقی تعبیه شدهاند تا دمای باتری را تنظیم کنند و عملکرد شارژ را بهینه سازند. این سیستمها ممکن است مکانیسمهای خنککننده یا گرمایش فعال داشته باشند تا دمای باتری را در محدودهای بهینه حفظ کنند و از باتری در برابر تغییرات دمایی محافظت کنند.
5. نشستن در خودرو
بسیاری از افراد تصور میکنند استفاده از خودرو در حین شارژ تاثیری بر این فرآیند ندارد اما در حقیقت نحوه استفاده از خودرو میتواند زمان شارژ را افزایش دهد. درست است که نمیتوانید با خودرویی که به برق متصل است رانندگی کنید، ولی نشستن در خودرو و استفاده از سیستم گرمایش، سیستم تهویه، سیستم صوتی یا چراغها میتوانند مصرف انرژی را افزایش دهد و با تامین انرژی برای کار کردن این سیستمها، مدت زمان فرآیند شارژ را طولانیتر کند.
سخن آخر
در نهایت باید بگوییم که درک عوامل موثر بر سرعت شارژ خودروهای برقی، تجربه مالکیت یک خودروی برقی را بهینه میسازد و با رعایت این نکات میتوان عمر باتری و خودرو و در نتیجه هزینههای تعمیر را کاهش داد. با ادامه پیشرفت فناوری و تکامل اکوسیستم خودروهای برقی، تکنولوژی باتری نیز بهبود پیدا میکند، زیرساختها تقویت میشوند و عوامل زیرساختی موثر بر کاهش سرعت شارژ نیز برطرف میشوند. اما برخی از دلایل دیگر طولانیتر شدن سرعت شارژ با توجه به انتخاب و نحوه نگهداری دارندگان این خودروها اتفاق میفتد. از این رو، باید تلاش کرد تا افزایش آگاهی و شناخت این عوامل به کاربران کمک کند تصمیمات آگاهانهای بگیرند و در این مسیر آشنایی بیشتری با نحوه کارکرد خودروی برقی خود و طریقه نگهداری از آن داشته باشند.