لوگوی شرکت نبکا

نقش هوش مصنوعی در پیشرفت فناوری خودروهای برقی

تصویری از محیط داخلی یک خودروی هوشمند که در آن از هوش مصنوعی استفاده شده است. این عکس تصویر اصلی مقاله‌ای در رابطه با هوش مصنوعی در خودروهای برقی است.

در چند دهه اخیر با پیشرفت سریع فناوری و افزایش نگرانی جامعه نسبت به مسائل زیست‌محیطی، خودروهای برقی به یک الگوی نوین و بهینه در حوزه حمل‌ونقل پاک تبدیل شده‌اند. این خودروها، با تولیدِ حداقلیِ گازهای گلخانه‌ای و کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی، نقش بسیار مهمی در حفظ محیط زیست و ایجاد پایداری در حوزه حمل‌و‌نقل ایفا می‌کنند. با این حال، تحولات در خودروهای برقی تنها به انرژی مصرفی آن‌ها محدود نمی‌شود. یکی از مواردی که به بهبود عملکرد، افزایش ایمنی و توسعه خودروهای برقی کمک کرده، استفاده از هوش مصنوعی در طراحی و فناوری مربوط به آن‌هاست. هوش مصنوعی به عنوان یک فناوری جدید، نقش موثری در دگرگونی فناوری خودروهای برقی ایفا می‌کند و از آن می‌توان برای بهبود کارایی موتور، مدیریت انرژی، افزایش ایمنی و حتی پیشرفت در حوزه خودرانی نیز کمک گرفت.

در این مقاله، به بررسی نقش آن در پیشرفت خودروهای برقی خواهیم پرداخت.

هوش مصنوعی چیست؟

هوش مصنوعی در واقع یک برنامه کامپیوتری متشکل از الگوریتم‌ها و مدل‌های ریاضی است که قابلیت‌های ذهنی انسان برای یادگیری و پاسخ‌گویی را تقلید می‌کند. همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، هوش مصنوعی نقش موثری در دگرگونی فناوری خودروهای برقی داشته است.

هوش مصنوعی و خودروهای برقی

هوش مصنوعی بدون شک یکی از ترندهای اصلی جاری در صنایع مختلف محسوب می‌شود و کسب‌وکارهای مختلف در حال به‌کارگیری این فناوری در تجارت خود هستند. بنابراین جای تعجب ندارد که پای هوش مصنوعی به دنیای حمل‌ونقل و به خصوص خودروهای برقی هم باز شود. ورود آن به دنیای فناوری خودروهای برقی موجب پیشرفت‌ها و نوآوری‌های متعددی شده است. هوش مصنوعی در زمینه‌های زیر می‌تواند به صنعت خودروی برقی کمک کند:

  1. بهینه کردن مصرف انرژی
  2. ماشین‌های خودران
  3. نگهداری (الگوریتم‌های پیش‌بینی‌کننده)
  4. مدیریت شارژ خودروی برقی
  5. بهبود فناوری باتری‌ها
  6. بهبود تجربه کاربری

۱. بهینه‌کردن مصرف انرژی

با وجود این که خودروهای برقی یکی از ایمن‌ترین و سالم‌ترین وسایل نقلیه برای محیط زیست محسوب می‌شوند، اما این صنعت از حرکت بازنایستاده و مدام به دنبال بهینه کردن موارد مختلف است. یکی از آن‌ها بهینه‌سازی مصرف انرژی است. هوش مصنوعی نقش بسیار مهمی در بهینه‌سازی مصرف انرژی خودروهای برقی ایفا می‌کند. الگوریتم‌های آن می‌توانند دیتاهای دریافتی از سنسورها، باتری و دیگر قطعات خودروی برقی را آنالیز کنند و در لحظه تصمیماتی را برای بهینه کردن مصرف انرژی اعمال کنند. این الگوریتم‌ها می‌توانند نیازهای انرژی ماشین را بر اساس الگوی رانندگی، وضعیت آب‌وهوا و اطلاعات ترافیک پیش‌بینی کنند و تغییرات لازم و متناسب با شرایط را به وجود آورند.

۲. ماشین‌های خودران

ماشین‌های برقی خودران بدون شک یکی از بازیگران اصلی حمل‌ونقل در آینده‌ای نه چندان دور خواهند بود. وسایل نقلیه خودران نیز یکی دیگر از بخش‌های است که هوش مصنوعی می‌تواند تغییرات مهمی در آن به وجود آورد.

هوش مصنوعی داده‌های دریافت شده توسط سنسورها، دوربین‌ها و قطعات دیگر نصب شده بر روی ماشین خودران را پردازش می‌کند و در لحظه تصمیم می‌گیرد که خودرو را به چه نحوی براند.

جدیدترین یافته‌ها نشان می‌دهد که خودروهای برقی خودران کاملاً ایمن هستند و استفاده از آن‌ها می‌تواند منجر به کاهش تصادفات شود.

۳. نگهداری (الگوریتم‌های پیش‌بینی‌کننده)

نگهداری یکی از مباحث بسیار مهم در حوزه خودروهای برقی است که به طور کلی به این مسئله می‌پردازد که باید چگونه و با شرایطی از خودروی خود استفاده کنیم تا خودرو دوام و عمر بیشتری داشته باشد و ضمن این که چگونه مشکلات به وجود آمده را حل کنیم. هوش مصنوعی در این زمینه هم می‌تواند به صنعت خودروهای برقی کمک کند. الگوریتم‌های هوش مصنوعی با دریافت دیتاهای مختلف از قطعات ماشین می‌توانند مشکلات و نقص‌های احتمالی را تشخیص دهند. همچنین با تشخیص ناهنجاری‌ها و دریافت سیگنال‌های غیرطبیعی، قادر هستند اشکالاتی که ممکن است برای خودرو به وجود بیاید را پیش‌بینی کنند. در این زمینه از الگوریتم‌های پیش‌بینی‌کننده یا Predictive Algorithms استفاده می‌شود.

به صورت کلی می‌توان گفت که استفاده از هوش مصنوعی در خودروهای برقی موجب می‌شود تا این خودروها دوام بالاتری داشته باشند و ضمن این که مشکلات احتمالی به حداقل می‌رسد و از خطرات و حوادث گوناگونی پیشگیری می‌شود.

تصویری از داخل یک خودروی برقی که مجهز به هوش مصنوعی است.

۴. مدیریت شارژ خودروی برقی

شارژ خودروی برقی و تمامی موارد مربوط به شارژینگ یکی از جوانب بسیار مهم در خودروهای برقی هستند. این که خودروی خود را در کجا، به چه صورت و در چه زمانی شارژ کنیم، از مواردی هستند که صاحبان خودروهای برقی معمولاً با آن مواجه می‌شوند و حالا ورود هوش مصنوعی به این حوزه می‌تواند منجر به تسهیل این موارد شود.

هوش مصنوعی با در اختیار داشتن داده‌های مربوط به مسافت، باتری و ایستگاه‌های شارژ می‌تواند برنامه‌ریزی بلندمدتی برای شارژ خودروی شما داشته باشد تا خیال راننده از این نظر کاملاً‌ راحت باشد.

۵. بهبود فناوری باتری‌ها

باتری‌سازی نیز یکی از صنایعی است که با ورود هوش مصنوعی کاملاً دگرگون شده و تغییرات زیادی در آن رخ داده. طبعاً هوش مصنوعی به ما کمک کرده تا در حوزه ساخت باتری، پیشرفت‌های زیادی داشته باشیم و بتوانیم باتری‌های بهینه‌تر و با کیفیت بیشتر تولید کنیم. همانطور که می‌دانید باتری به مانند قلب خودروی برقی است و اهمیت بالایی دارد. بنابراین پیشرفت‌هایی که در صنعت باتری‌سازی رخ می‌دهد در نهایت منجر به پیشرفت در خودروهای برقی نیز می‌شود. ضمن این که در هنگام استفاده از خودروی برقی نیز هوش مصنوعی می‌توانند داده‌های مربوط به باتری را مدام آنالیز کند و مدام راهکارهایی را برای استفاده بهینه‌تر از باتری به شما ارائه نماید.

۶. بهبود تجربه کاربری

تمامی بهبودهایی که هوش مصنوعی در صنعت خودروی برقی ایجاد کرده، در نهایت موجب بهبود محصول و افزایش رضایت مصرف‌کنندگان می‌شود. به طور خاص نیز می‌توان به یک سری آپشن در حین رانندگی اشاره کرد که موجب بهبود تجربه راننده می‌شود. مثلاً یک دستیار هوش مصنوعی در ماشین می‌تواند با فرمان صوتی به کمک راننده بیاید و او را راهنمایی کند. همچنین می‌تواند با استفاده از بهترین الگوریتم‌های مسیریابی، نزدیک‌ترین راه را برای راننده پیدا کند و او را در کم‌ترین زمان ممکن به مقصد برساند.

چالش‌ها و آینده استفاده از هوش مصنوعی در خودروهای برقی

باید اذعان کرد که ورود هوش مصنوعی به صنعت خودروهای برقی بدون چالش نبوده و مسائل اخلاقی و امنیتی مختلفی در ارتباط با آن مطرح می‌شود. مثلاً در حیطه ماشین‌های خودران این سوال مطرح می‌شود که اگر این ماشین‌ها دچار مشکل شوند و آسیب جسمی یا مالی به کسی وارد کنند، چه کسی مقصر خواهد بود؟ آیا این ماشین‌ها در حال حاضر آنقدر ایمن و مطمئن هستند که تصمیم‌گیری را به آن‌ها بسپاریم؟ در بسیاری از کشورهای پیشرفته هم قانون مشخصی در این زمینه وجود ندارد و به همین خاطر است که استفاده از ماشین‌های خودران فعلا در بسیاری از نقاط دنیا ممنوع است. اما واقعیت این است که در هر زمان و با معرفی فناوری‌های دگرگون‌کننده (مثل فناوری خودروهای برقی) چالش‌هایی بر سر راه قرار می‌گیرد. تجربه نشان داده که فناوری به مرور بر همه چالش‌ها غلبه می‌کند و بهینه‌ترین محصول را ارائه می‌دهد. در همین رابطه می‌توانید مقاله مربوط به آینده خودروهای برقی را نیز مطالعه کنید.

خودروی برقی نبکا ET5 (اسکای ول)

خودروی برقی نبکا ET5 (اسکای ول) اولین خودروی شاسی‌بلند تمام‌برقی هوشمند در ایران است که توسط شرکت نبکا تولید و عرضه می‌شود. شرکت نبکا مأموریت دارد تا با استفاده از آخرین فناوری روز دنیا، حمل‌ونقل پایدار برای کشور ایجاد نماید و روزبه‌روز از تولید آلاینده‌های گلخانه‌ای بکاهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *