حملونقل پایدار که برای کاهش چالشهای زیستمحیطی امری ضروری به شمار میرود، در وهله اول نیازمند پذیرش گسترده ضروری مردم است. اما در حال حاضر با وجود پیشرفتهایی که در این زمینه شکل گرفته، این روش از حملونقل همچنان با موانعی برای پذیرش گسترده مواجه است. علیرغم آگاهی روزافزون درباره نیاز به استفاده از روشهای حملونقل سازگار با محیط زیست، عوامل مختلفی مانع بهرهمندی از مزایای روشهای حملونقل پایدار میشوند. هدف این مطلب بررسی چالشهایی است که پذیرش گسترده استفاده از حملونقل پایدار را دچار چالش میکند. با آگاهی از این موانع میتوان استراتژیهایی برای غلبه بر این چالشها در نظر گرفت و راه را برای آیندهای پایدارتر و سازگارتر با محیط زیست در حوزه حملونقل هموار کنیم.
موانع پذیرش گسترده حمل و نقل پایدار
هزینههای تعمیر و نگهداری
یکی از موانع رایج در پذیرش انتخاب روشهای حملونقل پایدار، وجود تصورات نادرست درباره هزینههای تعمیر و نگهداری است. اغلب افراد به اشتباه تصور میکنند که انتخاب راهکارهای پایدار به هزینههای بالا منجر میگردد. این تصور غلط ممکن است از عدم درک درباره دوام و کارایی جایگزینهای سازگار با محیط زیست به وجود بیاید.
برای غلبه بر این چالش، باید از طریق برنامههای آموزشی و ایجاد آگاهی، اطلاعاتی دقیق را درباره هزینههای انتخابهای پایدار ارائه داد تا افراد بتوانند آگاهانهتر تصمیمگیری کنند. افراد بسیاری نمیدانند که گزینههای حملونقل پایدار در درازمدت بسیار مقرون به صرفه هستند و برای مثال، خودروهای برقی به دلیل این که از قطعات متحرک کمتری برخوردارند، هزینه تعمیر و نگهداری کمتری نسبت به خودروهای سوخت فسیلی دارند.
دسترسی محدود به ایستگاههای شارژ خودروهای برقی
یکی از چالشهای اساسی پذیرش گسترده خودروهای برقی، دسترسی محدود به ایستگاههای شارژ است. کمبود ایستگاههای شارژ علاوه بر این که تجربه کاربر را تحت تاثیر قرار میدهد، از انتقال گسترده به حملونقل پایدار و پاک نیز جلوگیری میکند.
در کشور ایران برای مثال در حال حاضر شرکت مپنا در تلاش است تا با فراهمسازی زیرساختهای شارژ متعدد، دسترسی به ایستگاههای شارژ را آسانتر سازد. در حال حاضر ایستگاههای شارژ بسیاری در سراسر کشور تعبیه شدهاند که برای خودروهای برقی قابل استفاده هستند. برای دیدن ایستگاههای شارژ مپنا میتوانید روی این لینک کلیک کنید.
البته باید توجه داشته باشید که خودروهای برقی علاوه بر ایستگاههای شارژ، از طریق شارژرهای دیگری مثل شارژر دیواری و شارژر همراه یا پرتابل هم میتوانند انرژی موردنیاز خود را تامین کنند.
اضطراب برد خودروهای برقی
اضطراب برد یک نگرانی تکنولوژیکی در استفاده از خودروهای برقی به شمار میرود. بسیاری از دارندگان خودروهای برقی نسبت به مسافتی که یک خودروی برقی میتواند با هربار شارژ طی کند ابراز نگرانی میکنند. این ترس اغلب از این تصور ناشی میشود که خودروهای برقی برای سفرهای طولانی مناسب نیستند و ممکن است نیازمند توقفهای مکرر برای سوختگیری باشند.
در حال حاضر پیشرفتهای تکنولوژیک بسیاری در این زمینه انجام شده و باتری خودروهای برقی دارای ظرفیت بیشتری هستند. اما با این وجود پیشرفت و بهبود فناوری باتری برای اطمینان بیشتر مصرفکنندگان امری ضروری به شمار میرود.
لازم به ذکر است که خودروی برقی نبکا ET5 با هربار شارژ میتواند تا ۵۲۰ کیلومتر مسافت را بپیماید و این مقدار یعنی با هربار شارژ کامل میتوان به راحتی مسیر ۲۳۲ کیلومتری تهران به سمنان را پیمود و از سمنان به تهران برگشت.
در صورتی که به دنبال راهکارهای مقابله با اضطراب برد هستید، پیشنهاد میکنیم مطلب مربوط به آن را از این لینک مطالعه کنید.
عدم آگاهی درباره حملونقل پایدار
متاسفانه افراد بسیاری با گزینههای مختلف حملونقل پایدار آشنایی ندارند و به همین دلیل، این چالش مهم از عدم آگاهی در میان مصرفکنندگان ناشی میشود. آسیبهای این فقدان آگاهی فراتر از انتخابهای شخصی است و میتواند تاثیرات بسیاری بر روی روند تخریب محیط زیست داشته باشد.
درک مزایای زیستمحیطی حملونقل پایدار، افراد را درباره تاثیر انتخابهای آنها بر کیفیت اکوسیستم و هوا آگاه میکند و به آنها کمک میکند تا در جهت بهبود محیط زیست و کاهش اثرات مخرب خودروهای سوخت فسیلی انتخابهای درستتری داشته باشند.
باورهای غلط درباره حملونقل پایدار
وسایل نقلیه پایدار، مثل خودروهای برقی، در معرض افسانهها و باورهای غلط مختلفی قرار گرفتهاند و اغلب این باورها تصور عموم مردم از عملکرد و قابلیتهای آنها را مخدوش میکنند. بخش دیگر از تصورات غلط رایج از اطلاعات نادرست درباره اثرات زیست محیطی خودروهای سوخت فسیلی ناشی میشوند. برخی به اشتباه معتقدند که خودروهای دارای موتور احتراق داخلی دوستدار محیط زیست هستند. به این دلیل که سالهای زیادی در چشمانداز خودرو قرار داشتهاند.
با افزایش آگاهی و ارائه اطلاعات دقیق درباره مزایای زیستمحیطی، صرفهجویی در هزینهها و پیشرفتهای تکنولوژیک مرتبط با خودروهای برقی میتوان باورهای درست و علمی را جایگزین باورهای غلط کرد. از بین بردن تصورات نادرست رایج، موجب تشویق مردم به استفاده از روشهای حملونقل پایدار میشود و جهان را به سمت راهکارهای حملونقل سبزتر هدایت میکند. اگر با باورهای رایج غلط درباره خودروهای برقی آشنایی ندارید، خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم.
آیا میتوان بر این چالشها غلبه کرد و پذیرش حملونقل پایدار را افزایش داد؟
غلبه بر چالشهای مرتبط با ترویج حملونقل پایدار، مخصوصا خودروهای برقی، نیازمند یک رویکرد چندوجهی است. با افزایش ایستگاههای شارژ و بهبود زیرساختها میتوان به چالشهای مرتبط با اضطراب برد رسیدگی کرد. علاوه بر این، کمپینهای افزایش آگاهی عموم هم میتوانند نقش مهمی در رفع باورهای غلط و برجسته کردن مزایای زیستمحیطی و اقتصادی حملونقل پایدار داشته باشند. در کنار این راهکارها، پیشرفت تکنولوژی و تقویت نوآوری در فناوری باتری و بهبود پایداری شبکه انرژی میتواند به افزایش جذابیت و کارایی کلی خودروهای برقی کمک کند. با ادغام این استراتژیها میتوان محیطی ایجاد کرد که پذیرش گسترده حملونقل پایدار را تشویق میکند و با کاهش چالشها، مسیر را برای دستیابی به آیندهای پایدار هموار میسازد.
ایران در مسیر توسعه حملونقل برقی در چه جایگاهی قرار دارد؟
مسیر توسعه خودروهای برقی در کشور ایران به تازگی رقم خورده و کشور ما در حال حاضر پیشرفتهای قابل توجهی را در این زمینه تجربه کرده است. اما در کل خودروهای برقی در ایران به فرآیندهای مختلفی مثل فناوریهای اطلاعات و زیرساختهای شارژ وابستهاند و نیازمند همکاری میان بخشهای مختلفی هستند.
در حال حاضر شرکت خودروبرقی نبکا که حاصل سرمایهگذاری مشترک صنایع خودروسازی کرمان و شرکت مپنا است، با عرضه خودرو برقی نبکا ET5 پیشگام در این مسیر به شمار میرود. خودروی برقی نبکا ET5 خودرویی کاملا مبتنی با فناوریهای روز دنیا است و با بهرهمندی از سیستم خودران نسل ۲.۵ که در میان خودروهای مونتاژی در بازار ایران، بالاترین سطح تکنولوژی و آپشن را دارد.